Verschil tussen Napolitaanse & Romeinse Pizza

Verschil in pizza’s? Afgelopen vakantie ben ik op reis geweest in Italië. Een prachtig land, heerlijk weer en natuurlijk lekker eten! Tot voorheen wist ik niet dat er verschil was in een pizza. Tijdens mijn vakantie ben ik bij verschillende pizzeria’s geweest en is mij duidelijk geworden dat er toch daadwerkelijk een groot verschil is in pizza’s.

 

Omdat mijn Italiaans niet heel goed is ben ik mij in Nederland hier verder in gaan verdiepen. Toen kwam ik in contact met Peter. Peter is de eigenaar van de De Burgemeester van Napels in Leeuwarden. De burgemeester van Napels is een Pizzeria in het centrum van Leeuwarden.

 

Omdat Peter het mooi vond dat ik zo geïnteresseerd was in het verschil heeft hij mij uitgenodigd in zijn prachtige zaak! Binnen gekomen rook ik ik meteen de heerlijke lucht van een pizzaoven. (en niet zomaar één) De burgemeester van Napels was de eerste pizzeria van Noord-Nederland met een echte traditionele Napolitaans stenen houtoven.

steenoven

 

Aan hem heb ik de vraag gesteld: “wat is nou het verschil?”

 

Ik merk wekelijks dat er onduidelijkheid is over de wijze waarop wij onze Napolitaanse pizza maken in vergelijking tot de Romeinse pizza.
Hierdoor komt het weleens voor, dat de pizza teruggestuurd wordt naar de keuken met de opmerking dat deze verbrand is. Vooral bij gasten die ons voor de eerste keer bezoeken zie ik dit soms gebeuren. Het is daarom goed om de verschillen tussen de Romeinse- en de Napolitaanse pizza nader toe te lichten.

 

De belangrijkste verschillen zijn: de bereiding van het deeg en de baktijd en temperatuur van de oven. De Napolitaanse pizza is vaak wat ‘natter’ dan de Romeinse pizza.
De Napolitaanse pizza wordt met de hand gevormd. De Romeinse pizza kan met de hand maar wordt ook vaak met een deegroller (mattarello) gerold en heeft dan niet de opstaande rand die de Napolitaanse pizza typeert.

 

Zoals gezegd zijn de baktijd en de temperatuur echt verschillend bij beide pizza’s. Zo wordt de Romeinze pizza in een gas/electrische oven gebakken van ca 350 graden en de Napolitaanse pizza mag alleen in een met hout gestookte steenoven gebakken worden, waarin de temperatuur rond de 450 graden is. Hierdoor is de baktijd ook een stuk korter. Door die hoge temperatuur ontstaan er op de Napolitaanse pizza ‘brandvlekken’, ook wel pantervlekken genoemd.

 

Het deeg kent ook verschillen in bereiding. Zo is Romeins deeg minder zout en wordt er olijfolie toegevoegd. Elke pizzaiolo (pizzabakker) claimt het beste recept om deeg te maken te hebben. De verschillen zitten in de hoeveelheid gist, zout, water en meel die er gebruikt worden, hoe lang het deeg reist, hoe lang het rust etc. Er is geen beste receptuur naar mijn mening. Het is de ervaring van de pizzaiolo die voor hem bepaalt wat het beste deeg is.

 

Zoals je leest zitten er best veel verschillen tussen beide pizza’s. Maar uiteindelijk zijn het beide zeer smakelijke gerechten die vele liefhebbers kent.

 

Ben je een keer in de buurt van Leeuwarden & wil jij het verschil komen proeven? Ga dan naar de burgemeester van Napels de pizzeria van Leeuwarden!

Ruiterskwartier 115
8911 BP Leeuwarden
www.deburgemeestervannapels.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *