Wijn

Misschien wist u het al, maar Italië is een land met meer dan 2000 druivensoorten! Dit ongekende aantal soorten zorgt voor een nog grotere variëteit aan wijn, van simpele tafelwijnen tot exclusieve magnums. De wijnen uit Toscane, en dan vooral de chianti, is wereldberoemd maar tegenwoordig komen de wijnen uit het Italiaanse merengebied steeds vaker in de belangstelling te staan. Door het gunstige klimaat gedijen de druiven hier uitstekend. De bekende wijngebieden liggen in Franciacorta en aan het Gardameer. Een ander bekend gebied is het Valtellina. Dit is het dal van de rivier de Adda die uitmondt in het Comomeer. Dit gebied behoort tot de voorlopers van de Alpen. Dit is echter geen bezwaar voor de wijnboeren want die hebben zelfs wijngaarden op de steile berghellingen aangelegd. De goede kwaliteit van de grond en het prettige klimaat zorgen ervoor dat zelfs op deze extreme plekken goede druiven groeien.

De wijnen uit Valtellina moeten voldoen aan strenge eisen. Zo moet de wijnen in het dal rijpen en de druiven moeten in deze streek groeien. De invoer van druiven uit andere streken is verboden, althans, dan mag een wijn niet de naam Valtellina dragen. Het Valtellina zelfs een eigen druivensoort, de bekende chiavennascadruif. Deze druif is vernoemd naar een plaatsje ten noorden van het Lago di Como, Piano di Chiavenna. De eigenschappen van de wijnen uit Valtellina zijn droog en scherp. Ze vormen een ideale begeleiding bij harde kazen en stevige vleesgerechten.

Het al eerder genoemde Franciacorta is een andere bekende wijnstreek. De wijnen die hier worden geproduceerd, in het gebied ten zuiden van het Lago d’Iseo behoren tot de beste wijnen van Italië. Het mag dan ook geen verrassing heten dat de wijn uit dit gebied de D.O.C.G. (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) status hebben. Vooral in dit gebied is het wijntoerisme aan een imposante opmars bezig. Zo is er zelfs een heuse wijnweg waar tal van wijnhuizen aan zijn gevestigd.

Uit de omgeving van het Lago di Garda komen ook schitterende wijnen. Veel van de wijnen die in deze streek worden geproduceerd behoren tot de zogeheten bresciawijnen, vernoemd naar de stad Brescia. De bekendste wijn uit het gebied komt uit de omgeving van Bardolino, gelegen aan de oostelijke kant van het meer. Deze wijn wordt vooral geschonken in de lokale restaurants. Enkele bekende wijnen die uit deze streek komen zijn Lugana en Garda Bresciano.

Boek je vakantie aan het Gardameer, Comomeer of Lago Maggiore nu op Italiaanse-Meren.nl. De beste campings en lastminutes naar de Italiaanse Meren in Italie. Veel aanbod, lage prijzen en altijd beschikbaarheid!
Meer info > Vakantie Italiaanse Meren, Italië

CAMPINGS (advertenties)

Bij Eurocamp, de specialist in luxe camping vakanties, kunt u zorgeloos en comfortabel genieten van het buitenleven aan de Italiaanse meren.
Meer info > Eurocamp.nl

AUTOVAKANTIES (advertenties)

Uw autovakantie naar het Comomeer boekt u snel een eenvoudig via neckermann.nl. Groot aanbod!
Meer info > Neckermann.nl

Bij Arke zoekt, vindt en boekt u de mooiste autovakanties naar de Italiaanse Meren. Aanbod Gardameer, Comomeer en Lago Maggiore.
Meer info > Arke.nl

Uw vakantie naar Italië boekt u wel heel voordelig bij Neckermann. Reizen naar alle bekende plekken van het Italiaanse merengebied.
Meer info > Neckermann.nl