Het Lago Maggiore is een meer in het grensgebied van Italië en Zwitserland. Het wordt in het Italiaans ook wel Lago Verbano genoemd, van Lacus Verbanus, de oude Romeinse benaming. Het Zwitserse deel ligt in het kanton Ticino. De westelijke oever van het Italiaanse deel ligt in de regio Piëmont, de oostelijke oever in Lombardije. Het meer is 212 km² groot, 60 kilometer lang en maximaal 10 kilometer breed. Het noordelijke deel ligt in de Alpen, het zuidelijke deel in het heuvelland dat de overgang vormt tussen de Alpen en de Po-vlakte. De oppervlakte van het meer ligt op 193 m boven zeeniveau. Het meer is maximaal 372 m diep, 179 m beneden zeeniveau.
Bekende plaatsen langs het meer zijn Locarno, Ascona, Verbania en Stresa. De rivier de Ticino stroomt in het noorden het meer in en verlaat het weer in het zuiden om uiteindelijk in de Po uit te monden. Andere rivieren die het Lago Maggiore instromen zijn de Toce en de Tresa. In het Lago Maggiore liggen enkele eilanden. De bekendste zijn de Borromeïsche eilanden: Isola Bella, Isola Madre en Isola dei Pescatori. Deze eilandjes liggen in de grote baai of uitham van het meer naar het westen bij Verbania.
Het meer speelde in het verleden een belangrijke rol in het transport van goederen en mensen. Stenen gewonnen in de groeves van Piemonte werden over het meer vervoerd naar de grote steden in Italië zoals Rome en Milaan. De stenen zijn onder meer verwerkt in de Duomo van Milaan. Handelsreizigers uit het zuiden van Italië trokken altijd via dit meer naar het noorden van Italië en andere landen in Europa.
Het meer is sinds lange tijd een belangrijke toeristische trekpleister. Het toerisme kwam in de tweede helft van de 19de eeuw goed op gang. Na de Tweede Wereldoorlog werd het een bij Nederlanders geliefde vakantieplaats. Nederlanders er massaal met de caravan op uit om op een van de meer dan vijftig campings aan het lago maggiore te genieten van enkele weken Italië. In 1826 werd de eerste veerdienst op het meer in gebruik genomen. Momenteel heeft de Navigazione Laghi, de rederij, een vloot van ongeveer 25 schepen.
Internet:
Lago Maggiore – officiële website
Maggiore.ch – website Zwitserse deel
Meer informatie over het Lago Maggiore
Lago-Maggiore.Startpagina.nl
Campings Lago Maggiore