Lago di Monate

Het meer van Monate is één van de schoonste en mooiste meren rondom het meer van Maggiore. Het bevindt zich tussen met kastanjebomen bedekte heuvels. Het meer heeft een oppervlakte van 2,52 km² en is 34 m diep. Het meer wordt gevoed door de regen en heeft slechts één afvoerkanaal, Acqua Nera, dat uitkomt bij Travedona. Het water is één van de minst vervuilde van het noordelijk merengebied van Italië, doordat het geen losplaats is voor industrieel afval en ook dankzij het consortium ter bescherming van het Lago di Monate.

In vroeger tijden was vissen één van de voornaamste economische activiteiten van de dorpsbewoners. In de 16de eeuw had de Camera Regia Imperiale al het recht op het vissen. In 1652 verkocht deze het recht aan de adellijke Milanese familie Biglia, welke in 1783 het recht afstond aan de markies en hertog Pompea Litta Arese. In de vorige eeuw werd het meer doorgegeven aan de ingenieur Pio Borghi, die in 1898 moderne maatstaffen, wat betreft kwekerij en het invoeren van geselecteerd vis, nam. Nieuwe soorten werden uitgezet in het meer zoals de Amerikaanse baarsforel, de forel “arcobaleno” en nog andere soorten zoals de baars “sole”. Vandaag de dag zwemmen in het Lago di Monate onder andere baars “reale”, zeelt, paling, de baarsforel, de baars “sole” en snoek.

Aan de oever van het meer zijn in het neolithische tijdperk verschillende paalwoningdorpen ontstaan waarvan twee in Cadrezzate (Sabbione en Pozzolo) en één in Monate (Occhio). Er zijn veel archeologische vondsten in de omgeving gevonden zoals stukken aardewerk, instrumenten gemaakt van kiezelsteen en brons, stenen bijlen, molenstenen en drie primitieve kanos. Opmerkelijke vondsten werden er ook gedaan zoals een votieve grafsteen ter ere van Giove. Deze objecten tonen aan dat hier mensen waren in het romeins tijdperk.

Dankzij het schone water wordt het meer van Monate de laatste jaren druk bezocht door toeristen. Een nadeel is het gebrek aan mooie gratis stranden. Er is een mooi strand in Cadrezzate, één in Monate en één in Osmate. Verder zijn er stranden waar men alleen op kan komen tegen betaling. In het plaatsje Monate staan enkele bezienswaardigheden die de moeite waard zijn zoals het kerkje van S. Maria della Neve uit de 13de eeuw. De kerk heeft één lokaal dat helemaal bedekt is met hout. Aan de buitenkant van de kerk zijn de muren gemetseld met beeldhouwwerken uit de middeleeuwen.

Boek je vakantie aan het Gardameer, Comomeer of Lago Maggiore nu op Italiaanse-Meren.nl. De beste campings en lastminutes naar de Italiaanse Meren in Italie. Veel aanbod, lage prijzen en altijd beschikbaarheid!
Meer info > Vakantie Italiaanse Meren, Italië

CAMPINGS (advertenties)

Bij Eurocamp, de specialist in luxe camping vakanties, kunt u zorgeloos en comfortabel genieten van het buitenleven aan de Italiaanse meren.
Meer info > Eurocamp.nl

AUTOVAKANTIES (advertenties)

Uw autovakantie naar het Comomeer boekt u snel een eenvoudig via neckermann.nl. Groot aanbod!
Meer info > Neckermann.nl

Bij Arke zoekt, vindt en boekt u de mooiste autovakanties naar de Italiaanse Meren. Aanbod Gardameer, Comomeer en Lago Maggiore.
Meer info > Arke.nl

Uw vakantie naar Italië boekt u wel heel voordelig bij Neckermann. Reizen naar alle bekende plekken van het Italiaanse merengebied.
Meer info > Neckermann.nl