Sporten

Aan de oevers van het Iseomeer, Franciacorta en Valcalepio is aanbod genoeg voor ontspanning, vertier en vrije tijd. Buiten de vrije natuur zijn er verschillende faciliteiten zoals een waterpretpark, strandpaviljoens en sportcentra die de toerist gelegenheid bieden om zijn vakantie niet alleen in het teken van de kunst, de cultuur, de wijn en gastronomie door te brengen. In de vakantie is er inderdaad niets beters dan wat ruimte voor ontspanning en vermaak te laten en aan de rand van een zwembad, op een strandje of in de verschillende aan het meer liggende badplaatsen te relaxen. Naast de verschillende mogelijkheden om echt sport te beoefenen zijn er ook verschillende goed uitgeruste faciliteiten voor vermaak en ontspanning.

Voor liefhebbers van een echt sportieve vakantie en voor wie de wandelingen in de natuur en culturele bezoeken met wat lichaamsoefening wil afwisselen, biedt het gebied van het Iseomeer, Franciacorta en Valcalepio een unieke gelegenheid. Dankzij de verscheidenheid van het landschap, de geologische vormgeving en de toeristenorganisatie is er een hele reeks mogelijkheden voor iedereen: van zeilen tot windsurfen op het meer, van trekking tot fietstochten, van bergbeklimmen tot paardrijden, van golf tot tennis, van paragliding tot skiën. Dit alles voor wie reeds ervaring heeft opgedaan, maar ook voor wie een sport wil leren zijn er talrijke scholen in dit gebied.

Wilt u speciale momenten aan relax wijden en heeft u ook oog voor uw gezondheid dan zijn er de Thermen van Franciacorta in Ome (BS), waarvan het water bijzonder voor kwalen aan de luchtwegen, de lever, nieren en de galwegen geschikt is. Dit niet alleen, het kuuroord biedt ook therapieën volgens de natuurlijke geneeskunde en andere activiteiten die u helpen uw welzijn, evenwicht en fitheid te hervinden. De aanwezigheid van het meer heeft altijd al de sportactiviteiten van het gebied gekenmerkt. De watersport heeft beroemde Italiaanse, Europese en olympische kampioenen opgeleverd, vooral de zeilsport en de catamaran. Voor de liefhebbers van motorboten bestaat in het gedeelte van het meer tussen Sarnico en Predore, een van de zeldzame gemeten kilometerlanceringsbasissen in Italië.

Hij werd ontworpen door Ing. Riva (van de gelijknamige Scheepswerven) om de snelheid van de raceboten te bepalen toen de huidige systemen nog niet bestonden, werden op dit traject internationale ‘kilometertest’ wedstrijden gehouden. Waterskiën is ook bijzonder populair en in Sarnico is een door de Italiaanse Waterskibond erkende zomerschool. Deze altijd druk bezochte school is van mei tot september geopend en beschikt over een slalompiste met springplank in het water tegenover Paratico. De zeilscholen aan het Iseomeer waren de eerste die in Italië werden opgericht. De eerste ‘Rondvaart van Sebino’ dateert uit juli 1951 en alle plaatselijke zeilers en watersportliefhebbers namen hieraan met allerlei boten deel.

Reeds in 1937 was echter in het bekendste watersporttijdschrift van die tijd ‘Vela e motore’, de eerste handleiding voor zeilers verschenen. De schrijver hiervan was Mr. Carlo Erba, ook wel ‘De Admiraal van Sebino’ genoemd, die heel bekend was en bijzonder veel voor de zeilsport heeft gedaan. Op het Iseomeer vond bovendien de Italiaanse tewaterlating van de ‘420’ plaats, tot nu de meest verkochte zeilboot in de wereld en ook de bemanning die in de jaren 1963/64 de eerste Italiaanse, in Loano gehouden vrouwenzeilwedstrijden won, kwam hier vandaan. Tegenwoordig zijn er in Lovere, Sarnico, Sulzano en Pilzone door de Italiaanse Federatie erkende zeilscholen en vanaf de lente en in het zomerseizoen worden er cursussen voor volwassen en kinderen georganiseerd.

U kunt dikwijls vanaf de weg die langs het meer loopt, groepen zeilbootjes zien die onder het wakend oog van de instructeurs keren of laveren: het zijn de jonge zeilers die trainen om in de toekomst kampioenen te worden. Belangrijke zeilwedstrijden zijn in het programma van de meest populaire zomerevenementen opgenomen. Optimist, 420, 470, Tornado en Asso zijn al lang thuis op het Iseomeer. De liefhebbers van windsurf geven de voorkeur aan het hogere gedeelte van het meer waar de wind die uit de dalen aan de zijkanten artistieke wendingen mogelijk maken. De hiervoor meest geschikte plaatsen zijn Vello, in de gemeente Marone, Lovere en Tavernola.

Zij zijn voorzien van een clubhuis en bijkomende sportfaciliteiten en bieden de basis voor een vakantie in het teken van de sport, maar ook om de omliggende streek te ontdekken. De kenmerken van deze streek lenen zich ook heel goed voor de ruitersport. De talrijke, in praktische alle plaatsen aanwezige maneges organiseren rijlessen en ritten in de bossen en heuvels. De vakantieboerderijen zijn eveneens een uitstekend vertrekpunt voor uitstapjes. Zij liggen in een vriendelijke omgeving op mooi plekjes en bieden een gezellige gastvrijheid en streekproducten.

Steil op het meer staande wanden van kalksteen of toegankelijkere rotsen zijn een geliefd oefenterrein voor de liefhebbers van free-climbing. De opwindendste ervaringen bieden de Corni di San Giovanni, in Lovere, de Buca del Quai, in Iseo, in Predore en de Corna delle Capre, in Zone. Het Iseomeer, Franciacorta en de Valcalepio stelt ook de liefhebbers van extreme sporten niet teleur. U heeft hier dan ook alle gelegenheid om de vervoering van een vlucht met paraglider te ondergaan en u van de Colli di San Fermo, in de gemeentes Grone en Adrara San Rocco of de Colli di Sale Marasino te lanceren. Er zijn ook meerdere scholen voor beginners met erkende vlieginstructeurs.

Er zijn talrijke fietspaden of iets moeilijkere routes in deze streek, vooral tussen de heuvels van Franciacorta en Valcalepio. Een rit met de mountainbike brengt u naar plaatsen met een prachtig uitzicht. Verharde wegen en gemakkelijk begaanbare paden beantwoorden aan de vereisten van wie wandelingen in de bergen wil maken. Goed uitgeruste sportvissersclubs kunt u vinden bij het ‘Groene Meer’ binnen het Natuurreservaat van de veenafgravingen van Sebino en bij de ‘Laghetto Conicchio’ in Timoline waar forellen tot de maand mei in overvloed zijn en hierna karpers, meervallen en snoeken. De sportvissers kunnen ook nuttige informatie en adviezen inwinnen over de beste visperiodes en plaatsen bij de Vissersvriendenclub van Iseo en de Fly Fishing Club Monte Bronzone van Sarnico. Deze twee verenigingen organiseren viscursussen voor het met vliegspinning vissen, viswedstrijden en rondleidingen in het interessante visgebied van het Iseomeer.

De golfliefhebbers kunnen zeker aan hun trekken komen op de banen van Franciacorta en in de buurt van de Valcalepio. Het zijn heel bekende golfbanen, die zowel door beroeps- als amateurspelers worden gewaardeerd. De banen met 18 en 9 holes, omringd door het groen van de door wijnranken getooide heuvels met een mooi uitzicht, zijn werkelijk bijzonder geschikt voor de bij deze sport vereiste concentratie.

In Lovere, in het noorden van het meer, vinden wij het complex van de jachthaven Cornasola dat zich over een oppervlakte van ongeveer 60.000 m2 uitstrekt. Het is een jachthaven die in een complex van faciliteiten en vrijetijdsbesteding is opgenomen, die het tot een belangrijk trefpunt maken. Gelegen in een bevoorrechte positie, rechtstreeks aan het meer, heeft het complex ook een natuurlijk uitzicht van grote schoonheid. Het is met openbaar stads- en streekvervoer goed bereikbaar en heeft ook een goede verbinding met Bergamo en Milaan. Een bijzondere plaats neemt de jachthaven in met zijn 300 ligplaatsen en met waterleiding, stroomvoorziening en brandblusapparatuur uitgeruste steigers. Het is eveneens uitgerust met een loods voor de overdekte botenstalling en een tankstation voor de boten.

Ook de zeilliefhebbers komen hier aan hun trekken, het zeil- en roeicentrum organiseert wedstrijden voor profs en amateurs en cursussen. Voetbal, tennis, kegelen, volleybal en schaatsen vullen het aanbod voor de sportliefhebbers aan. Parkeer- en ligplaatsen, een groot plein voor evenementen en voorstellingen, een gastenverblijf voor culturele uitwisselingen en sportevenementen kwalificeren verder het aanbod aan faciliteiten.

Boek je vakantie aan het Gardameer, Comomeer of Lago Maggiore nu op Italiaanse-Meren.nl. De beste campings en lastminutes naar de Italiaanse Meren in Italie. Veel aanbod, lage prijzen en altijd beschikbaarheid!
Meer info > Vakantie Italiaanse Meren, Italië

CAMPINGS (advertenties)

Bij Eurocamp, de specialist in luxe camping vakanties, kunt u zorgeloos en comfortabel genieten van het buitenleven aan de Italiaanse meren.
Meer info > Eurocamp.nl

AUTOVAKANTIES (advertenties)

Uw autovakantie naar het Comomeer boekt u snel een eenvoudig via neckermann.nl. Groot aanbod!
Meer info > Neckermann.nl

Bij Arke zoekt, vindt en boekt u de mooiste autovakanties naar de Italiaanse Meren. Aanbod Gardameer, Comomeer en Lago Maggiore.
Meer info > Arke.nl

Uw vakantie naar Italië boekt u wel heel voordelig bij Neckermann. Reizen naar alle bekende plekken van het Italiaanse merengebied.
Meer info > Neckermann.nl