In Italië worden er andere eetgewoonten op na gehouden. Voor de toerist is dat misschien even wennen maar de Italianen voelen zich er goed bij. Bent u in Nederland wellicht gewend om uitgebreid te ontbijten, in Italië wordt er slechts een kop koffie gedronken. Het ‘prima colazione’, het ontbijt, heeft geen belangrijke sociale functie, dit in tegenstelling tot de lunch en het diner. Er wordt weinig ontbeten omdat het diner altijd uitgebreid is. In het Italiaanse Merengebied gaan de lokale inwoners gewoonlijk pas na 21.00 aan tafel. In de zomermaanden gaat men zelfs pas om 22.00 of nog later aan tafel. Het diner duurt dan tot middernacht.
Een Italiaans diner bestaat uit vijf gangen. U begint met de antipasti waarna de primi, secondi, contorni en dolci volgen. Daaruit moet u kiezen, maar realiseert u zich dat ook de Italianen zich, behalve voor sommige feestmaaltijden, beperken tot twee of drie gangen, naar gelang van hun honger. Wie alles wil proeven, zal grote ogen opzetten wanneer hij de rekening krijgt.
Vertrouw niet zomaar op de kelners. Zij hebben er een handje van weg om eerst zoveel gerechten op te sommen dat u de tel kwijtraakt, en er vervolgens op samenzweerderige toon ‘ci penso io’ of ‘faccio io’ aan toe te voegen: ‘ik zorg er wel voor’. Dit merkt u heel goed bij het afrekenen. U kunt beter stap voor stap te werk gaan: il primo of il secondo, en één van de antipasti als volwaardig gerecht.