Iseomeer

Het Iseomeer, oftewel Sebino is een meer in de Noord-Italiaanse provincies Brescia en Bergamo. Het meer heeft een oppervlakte van 61,8 km ² en een maximale breedte van 4,5 kilometer. Het meer heeft een maximale lengte van 25 kilometer en het diepste punt ligt op 251 meter. De Alpenrivier Oglio, die ontspringt bij de Gaviapas, voorziet het meer van water naar de Po. Het meer wordt als het ware omsingelt door de voorlopers van Alpen. De toppen reiken echter onder de 2000 meter zoals de Monte Pora (1879 m) en de Monte Campione (1827 m).

De huidige naam ontleent het aan de stad Iseo. In de Romeinse tijd had het de naam Sebinus Lacus. In het meer liggen enkele eilanden. Monte Isola is het grootste (4,5 km²) in een meer gelegen eiland van Italië. De twee andere, veel kleinere, eilanden heten Isola di Loreto en Isola San Pietro. Het meer wordt voornamelijk gevoed door de rivier de Oglio uit het noordelijker gelegen Valle Camonica. Ten zuiden van het Iseomeer ligt de heuvelachtige streek Franciacorta, een belangrijk wijnbouwgebied. De belangrijkste plaatsen aan de Bresciaanse zijde zijn Iseo, Marone en Pisogne. Aan de dunnerbevolkte Bergamasker zijde zijn het de steden Sarnico en Lovere.

Rond het Lago d’Iseo bevinden zich enkele niet alledaagse industrietakken. Op Monte Isola produceren twee scheepswerven boten. Het bijzondere is dat tijdens het productieproces alleen maar hout wordt gebruikt. Bovendien worden op Monte Isola nog op een traditionele wijze visnetten gemaakt. De stad Gandossa staat bekend om de productie van slijpstenen. In de 19de eeuw was hier en daar zijde-industrie. Ook rond de andere Italiaanse meren waren veel mensen in de zijde- en textielindustrie.

Het Lago d’Iseo wordt niet zo druk bezocht als het Como– en het Gardameer. De toeristische voorzieningen zijn er echter prima net als de omstandigheden om watersporten te beoefenen. In de zomermaanden zijn er vele surfers en zeilers op het meer actief. Aan het meer zijn enkele watersportscholen gevestigd, onder andere in Sarnico en Lovere. In de zomermaanden wordt een jaarlijks terugkerende zeilwedstrijd georganiseerd. Er zijn veel leuke campings aan het Iseomeer te vinden.

Internet: 
Lago d’Iseo – officiële website

Boek je vakantie aan het Gardameer, Comomeer of Lago Maggiore nu op Italiaanse-Meren.nl. De beste campings en lastminutes naar de Italiaanse Meren in Italie. Veel aanbod, lage prijzen en altijd beschikbaarheid!
Meer info > Vakantie Italiaanse Meren, Italië

CAMPINGS (advertenties)

Bij Eurocamp, de specialist in luxe camping vakanties, kunt u zorgeloos en comfortabel genieten van het buitenleven aan de Italiaanse meren.
Meer info > Eurocamp.nl

AUTOVAKANTIES (advertenties)

Uw autovakantie naar het Comomeer boekt u snel een eenvoudig via neckermann.nl. Groot aanbod!
Meer info > Neckermann.nl

Bij Arke zoekt, vindt en boekt u de mooiste autovakanties naar de Italiaanse Meren. Aanbod Gardameer, Comomeer en Lago Maggiore.
Meer info > Arke.nl

Uw vakantie naar Italië boekt u wel heel voordelig bij Neckermann. Reizen naar alle bekende plekken van het Italiaanse merengebied.
Meer info > Neckermann.nl