De Noord-Italiaanse keuken mag u zeker niet ongemoeid laten. De heerlijke specialiteiten zoals polenta en natuurlijk de verschillende risotto’s mag u gewoon weg niet missen. In de toeristische stadjes aan de Italiaanse meren kunt u heerlijk eten. Naast de kleine pizzeria’s zijn er trattoria’s en ristoranti. In een trattoria kunt u terecht voor kleine broodjes en salades terwijl u in een restaurant uitgebreid kunt tafelen. Het gemiddelde restaurant in een toeristische stad opent al om 12.00 de deuren voor de lunch. Die wordt meestal geserveerd tot 14.00. De toeristen kunnen om 19.00 aanschuiven voor het diner. De Italianen zelf eten pas veel later, meestal pas om een uurtje of negen.
U doet er altijd verstandig aan om te reserveren, vooral in de betere restaurants. Het is ook ongepast om zomaar ergens te gaan zitten. U dient netjes te wachten totdat de gastheer u een tafel wijst. Italianen eten minimaal drie gangen waarbij pasta nooit een hoofdgerecht is. Pasta wordt altijd geserveerd als een tussengerecht. Tussen de gangen wordt voldoende pauze in acht genomen. Bij aanvang van het diner wordt over het algemeen wat brood en een fles mineraalwater aangeboden. Dit vindt u later terug op de rekening onder de post pane e coperto waarbij het water altijd apart wordt vermeld. Pane e coperto is de vergoeding die wordt gevraagd voor het brood en het bestek. Vooral in traditionele restaurants wordt hier tegenwoordig nog een paar euro voor in rekening gebracht.