Gardameer

Het Gardameer, met een omtrek van 158,4 km, is het grootste meer van Italië. Het meer heeft een vreemde vorm waarbij het meer naar het noorden toe opeens heel smal wordt. Het Gardameer heeft een lengte van 52 kilometer en een maximale breedte van 18 kilometer. Het meer heeft een maximale diepte van 346 meter en ligt daarmee onder de zeespiegel. Doordat het oppervlakte water warmer is dan het dieper stromende water is door de eeuwen heen een subtropische klimaat ontstaan. Het landschap rondom het meer heeft dan ook een schilderachtig karakter door het diepblauwe water, de oleanders, de citroenbomen en de cipressen.

In het Gardameer liggen zeven kleine eilandjes:

– Garda-eiland, Isola di Garda, gelegen bij San Felice
– San Biagio, gelegen bij de rots van Manerba
– Trimelone, gelegen bij Cassone
– Sogno en Olivo, gelegen bij Malcesine
– Altare en Stella, twee kleine rotseilandjes

Hoog boven de oostkust ligt de Monte Baldo met zijn toppen, de Altissimo (2.078 m), de Pozzette (2.218 m) en de Telegrafo (2.200 m). De steile kalksteenhellingen bieden tot aan de oever een afwisselend gezicht met weiden, bossen, rotsen, heuvels en valleien, littekens van steenlawines, cipressen, olijfgaarden, wijngaarden en hier en daar wat huizen en een paar kleine dorpjes. De westkust tussen Riva en Gargnano bestaat uit steile, soms loodrecht uit het meer oprijzende rotsen, met hoog boven de scherpe bergen uitstekende toppen van de Pari (1.991m), Carone (1.621m), Denervo (1.460m) en de Pizzardo (1.582m).

Naast de rivier de Sarca stromen nog een heel aantal kleinere riviertjes in het Gardameer uit. In het noorden komen de Varone, de Abola en de Ponale uit in het meer. De San Giovanni, Campione, de Brasa, Toscolano, Bornico en de Barbarano komen in het westen uit in het meer. De riviertjes aan de oostkant van het meer zijn over het algemeen vrij klein en kort. De enige bevaarbare rivier, de Mincio, stroomt bij Peschiera uit het Gardameer naar het zuiden, om ten zuiden van Mantua in de Po te stromen.

Het Gardameer ligt in drie Italiaanse regio’s te weten Lombardije, Trentino en Veneto. De vele toeristen die iedere zomer naar het meer trekken, zijn vooral te vinden aan de noordelijke oever van het meer. Hier zijn namelijk de omstandigheden om diverse watersporten te beoefenen uitstekend. Dit komt door de ‘ora del Garda’, een wind die hier dagelijks waait. Vaak zijn bij het Riva del Garda vele zeilers te zien. Aan het meer zijn vele zeilscholen gevestigd waar u niet alleen boten kunt huren maar ook zeillessen kunt volgen. In deze sectie kunt u onder andere kennis nemen van de mooie bezienswaardigheden en interessante musea die in de dorpen en steden rond het meer te vinden zijn.

Internet:
Lago di Garda – officiële website

Meer informatie over het Gardameer
Gardameer.Startpagina.nl
Gardameer.nu

Boek je vakantie aan het Gardameer, Comomeer of Lago Maggiore nu op Italiaanse-Meren.nl. De beste campings en lastminutes naar de Italiaanse Meren in Italie. Veel aanbod, lage prijzen en altijd beschikbaarheid!
Meer info > Vakantie Italiaanse Meren, Italië

CAMPINGS (advertenties)

Bij Eurocamp, de specialist in luxe camping vakanties, kunt u zorgeloos en comfortabel genieten van het buitenleven aan de Italiaanse meren.
Meer info > Eurocamp.nl

AUTOVAKANTIES (advertenties)

Uw autovakantie naar het Comomeer boekt u snel een eenvoudig via neckermann.nl. Groot aanbod!
Meer info > Neckermann.nl

Bij Arke zoekt, vindt en boekt u de mooiste autovakanties naar de Italiaanse Meren. Aanbod Gardameer, Comomeer en Lago Maggiore.
Meer info > Arke.nl

Uw vakantie naar Italië boekt u wel heel voordelig bij Neckermann. Reizen naar alle bekende plekken van het Italiaanse merengebied.
Meer info > Neckermann.nl