Italië behoort tot de grootste producten van olijven ter wereld. De totale productie bedraagt meer dan 1 miljoen ton. Het merendeel van de olijven, zo’n 89 procent, wordt aangewend voor de productie van olijfolie. Het grootste deel van de olijfproductie wordt geteeld in Toscane maar ook in de provincies Piemonte en Lombardije zijn er vele olijfgaarden te vinden. Bij de productie van olijven draait alles om de ligging, de temperatuur, de hoeveelheid zon en natuurlijk de kwaliteit van de grond. Door het bijzonder milde klimaat behoren de olijfgaarden in dit deel van Italië tot de noordelijkste olijfgaarden ter wereld. De teelt van olijven in de streek bij het Lago di Garda wil niet echt vlotten. Toch komt er een heerlijke olijfolie vandaan, de Garda DOP. Meer olijven worden verbouwd aan het Lago di Como en het Lago d’Iseo. Uit deze streek komt de Olio extravergine di oliva laghi Lombardi.
Als u meer wilt weten over de olijven in het Italiaanse merengebied, kunt u een bezoek brengen aan het Museo dell’Olio, het olijvenmuseum. Hier wordt in geuren en kleuren vertelt over de geschiedenis van de olijf.
Handige link:
Museo dell’Olio