Lokale keuken

De lokale keuken wordt beïnvloed door de omgeving en kan zodoende in drie delen worden onderscheiden. Allereerst is er het gebied dat grenst aan het meer, ten tweede de omringende bergen en valleien en ten slotte Brianza, het gebied tussen de heuvels en de open vlaktes. Het spreekt voor zich dat het gebied dat grenst aan het meer in het teken staat van vis. De beroemdste visspecialiteit is missultitt.Dit is een gerecht waarbij de vis wordt ontwaterd in speciale schalen die misolte heten. Gepekelde vis, die eerst wordt gebakken en daarna wordt gepekeld en andere schotels als risotto con pesce persico en gerookte forel in olie zijn andere bekende gerechten uit de omgeving van het Comomeer. Aan de oevers van het meer, vooral in het gebied dat Tremezzina heet, groeien vele soorten groenten waaronder de asperge. Daarnaast worden hier veel olijven verbouwd die vervolgens worden verwerkt tot heerlijke oliën.

In de valleien die het meer omringen wordt de keuken gedomineerd door polenta. Bekende soorten zijn polenta taragna en polenta cunscia, polenta met een karakteristieke knoflooksmaak. Beide soorten worden gekookt met boter en kaas. In dit gebied wordt ook veel vlees gegeten en dan voornamelijk wild. Vele soorten paddestoelen worden hier verwerkt in de gerechten. Veel wordt hier zelf gemaakt, tot aan de salami toe. U moet zeker de lokale kazenproeven zoals de semuda of de zincherlin.

In het deel van Brianza dat grenst aan de provincie Milaan worden rijke schotels zoals cazeulaen busecca geserveerd. Dit is respectievelijk polenta met kip en varkensworstjes met bonen. Hier wordt veel filzette gegeten, een lange, dunne salami worst. Maar u kunt er ook cacciatorini krijgen, een kleine salami worst. Natuurlijk wordt er in dit gebied ook aan het dessert gedacht. Beroemd is de cotizza, een soort pannenkoek gemaakt van bloem, melk, suiker en citroenrasp.

Boek je vakantie aan het Gardameer, Comomeer of Lago Maggiore nu op Italiaanse-Meren.nl. De beste campings en lastminutes naar de Italiaanse Meren in Italie. Veel aanbod, lage prijzen en altijd beschikbaarheid!
Meer info > Vakantie Italiaanse Meren, Italië

CAMPINGS (advertenties)

Bij Eurocamp, de specialist in luxe camping vakanties, kunt u zorgeloos en comfortabel genieten van het buitenleven aan de Italiaanse meren.
Meer info > Eurocamp.nl

AUTOVAKANTIES (advertenties)

Uw autovakantie naar het Comomeer boekt u snel een eenvoudig via neckermann.nl. Groot aanbod!
Meer info > Neckermann.nl

Bij Arke zoekt, vindt en boekt u de mooiste autovakanties naar de Italiaanse Meren. Aanbod Gardameer, Comomeer en Lago Maggiore.
Meer info > Arke.nl

Uw vakantie naar Italië boekt u wel heel voordelig bij Neckermann. Reizen naar alle bekende plekken van het Italiaanse merengebied.
Meer info > Neckermann.nl